QuanXi Bridge, Anjuzhen, Tongliang, Chongqing, China

中国重庆市,铜梁县安居镇--泉溪大桥  2017-18


客户:安居国际旅游度假酒店/中国铁建股份有限公司      策划及组织: 北京新太立文化传播有限公司        规格:205 米x11米x28米 (高于水面的桥梁高度)   状态: 基本设计

client: Anju International Tourism Resort / China Railway Construction Corporation Ltd   curatorship + coordination: Beijing NTL Culture Communication Co., Ltd   area: 205m x 11m x 28m (bridge height over river level)    status: basic design

年份year: 2017-18   设计方:design: Ben Busche / Brut Deluxe   设计成员: team: Jesús Francisco Rodríguez Pedrosa, Philip Baumann, Elisa Luda  景观设计: landscape: Laura Jeschke / Uberland    服务:services: r7consulting

安居镇是中国少有的历史文化古镇之一。在过去的几十年里,中国大多数的历史重镇都受到了现代文化发展的冲击而失去了原有的特色,而安居镇却完好无损的保存着自己的古文化魅力。它位于重庆市西北70公里处,整个小镇就如同一个博物馆。当地居民不多,但是到处是参观寺庙,剧院和大户庭院的游客。古街道上一日游的游客更是随处可见,但到了晚上安居镇又恢复了自己的宁静。

       2017年春季,我们受邀参观了安居镇并就该历史文化中心周边的一系列基础建设提供改造创意。这些基础设施大多建于70年代,被当地政府认为是无用的且有损古镇形象。本项目的客户是国有企业中国铁建股份有限公司的子公司,他们希望将项目的重点放在刺激旅游,吸引游客并延长他们的旅行时间和留宿该镇。泉溪大桥是我们受委托重新考虑和重新设计的三个项目之一。

        泉溪大桥全长210米,横跨琼江,桥高28米。该桥的主要结构由两层通过垂直支柱连接的水泥板面组成。上层的平面水泥板面,也就是桥面没有承受太多的压力;下层的拱形水泥板面承受了支柱传递的主要压力和负荷。我们的设计主要涉及如下三个方面:

大桥的桥面和拱形面都将密集地种上各种各样的树木,灌木和攀缘的植物,使得这个原本用来作为交通使用的基础设施变成连接河流两岸的一道景观。桥梁的结构可以轻松的承受这些额外的负荷,即使它们的生存环境不是那么理想,但是当地温和并且非常潮湿的气候,仍然有利于各种植物的生长。

    那些尚未被攀缘植物覆盖的水泥表面,主要是顶部和柱子,将会涂成迷彩图案。我们采用的颜色模仿了特定植物的浓郁色彩,并特意强调了粉红色调。

      整个大桥都挂上成千上万由红绿蓝三色组合的LED霓虹灯。到了晚上,这些动态的灯光系统将营造出一种微妙的氛围:整座大桥看上去就像一个神秘活泼的丛林,灯光像雨珠一样从上往下坠落。我们将设计多种变幻的灯光场景以适应当地不同的天气状况。无论从古镇上的观景台还是从新建的滨江人行道上,这些美妙的灯光将尽收眼底。

 

中国游客请使用我们的 优酷频道

project description:

 

Anjuzhen is one of China´s few ancient cities, a small village remaining almost intact and unaltered by the pressure of progress that razed almost all historic quarters over the last decades throughout China. Located 70km northwest of Chongqing, it is today comparable to a museum town, lacking habitants but animated by tourists that visit the temples, theatres and manors and seize the old streets for a day-trip and vanish at night.

In spring 2017 we were invited to visit the site and to develop ideas for a series of infrastructure facilities in the immediate outskirts of the historic centre, mostly built in the 70ies and esteemed as useless and disruptive to the image the local authorities seek for. The client, a subsidiary of the state-owned CRCC (China Railway Construction Company), is also desirous of focussing the projects on creating incentives for the tourists to prolong their visit and stay overnight. QuanXi Bridge (Clear River Bridge) is one of the three projects we were commissioned to rethink and redesign. 

The bridge is a 210m long and spans over Qiongjiang River in a height of 28m. The structure is composed by two concrete decks connected by vertical pillars. The straight upper deck manages the little traffic; the bended lower deck bears the loads transmitted by the pillars. Our design centres on three main actions.

Both decks are intensely vegetated with a variety of trees, bushes and climbing plants converting a mere infrastructure facility for traffic into a landscape project that connects both riversides. The structure permits easily the extra loads and the mild and very humid local climate will benefit the plant growth even in aggrieved conditions.

Those concrete surfaces that remain visible, mainly the ceilings and pillars while not yet covered by climbers, are painted following a camouflage pattern. The colours we employ mimic the selected flourishing colours of the plants enforcing deliberately the pink colour palette.

During night, a dynamic lighting system with thousands of RGB LEDs displayed along the whole length of the bridge, create a series of subtly changing atmospheres turning the bridge´s landscape into a mysteriously vivid jungle where light drops rain from the ceiling. The different light scenes are programmed to be interactive with the local weather conditions and will be visible from the terrace-like sightseeing spots located in town or along the newly created riverbank walk